Afrodyzjak

0
136
Rate this post

Pokarm, napój lub zapach, którego stosowanie ma rozbudzić albo wzmóc podniecenie seksualne, a także zwiększyć seksualne możliwości, np. poprawić erekcję. Do najpopularniejszych afrodyzjaków należą: tzw. hiszpańska mucha, czyli sproszkowany odwłok jednego z gatunków chrząszcza, oraz powszechnie dostępne produkty spożywcze, jak czekolada, owoce (truskawki, awokado), jaja przepiórcze, grzyby (trufle, smardze), owoce morza (kawior, ostrygi, małże), miód, szparagi i pory – te ostatnie kształtem przypominają męski członek, co ma potęgować ich właściwości.

Wśród przypraw najsilniejsze działanie pobudzające mają: chilli, cynamon, imbir, pieprz, kardamon oraz chrzan, a jeśli chodzi o zioła, należy wymienić lubczyk, żeń-szeń i miłorząb.

Za afrodyzjaki uznaje się też niektóre środki odurzające oraz alkohol, których działanie polega przede wszystkim na wprowadzaniu w stan euforii i zmniejszaniu zahamowań.

Skuteczność większości afrodyzjaków wynika z dużej zawartości witamin, minerałów, korzystnego wpływu na ukrwienie narządów płciowych oraz wysokiej kaloryczności. Trzeba jednocześnie pamiętać, że jedzenie niektórych afrodyzjaków, zwłaszcza w nadmiarze, może być niebezpieczne dla zdrowia.