Podobno Casanova zjadał 50 ostryg dziennie – wiedział co robi. Owoce morza (m.in. homary, krewetki, ośmiornice, kalmary, ryby) to jedne z najbardziej popularnych afrodyzjaków. Ich smak, kształt, konsystencja oraz różnorodność działają pobudzająco na wszystkie zmysły. Dzięki swoim afrodyzjakalnym właściwościom od kulinarnych rozkoszy przejdziesz gładko do rozkoszy cielesnych.
Morze – źródło życia
Czemu owoce morza zawdzięczają sławę? Otóż zawierają całą masę cennych dla twojego organizmu składników odżywczych, minerałów i mikroelementów – m.in. żelazo, fosfor, wapń, jod, witaminy A, B i D. Są bogate w cynk i selen. Cynk działa pobudzająco na męskie hormony i narządy płciowe, poprawia jakość spermy, zwiększa potencję. Selen zaś wspomaga leczenie impotencji i niepłodności. Bez niego jądra nie mogą wytwarzać spermy. Dlatego warto do miłosnego menu włączyć owoce morza. Posmakują nie tylko mężczyznom. Sprawdź z czym to się je:
Kawior
Będziesz potrzebować
Opakowanie kawioru
Jak podać
Kawior to nic innego jak ikra jesiotra bogata we wszystkie możliwe składniki odżywcze. Podany z szampanem to klasyka afrodyzjaków. Ponoć najlepiej smakuje jedzony srebrną łyżeczką.
Ostrygi
Będziesz potrzebować
20 świeżych ostryg
sok z cytryny
Jak podać
Jak ostrygi to tylko świeże. Najlepiej smakują surowe, we własnym sosie, skropione sokiem z cytryny.
Mule
Będziesz potrzebować
1 kg świeżych muli
butelkę białego wytrawnego wina
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Oliwę wlej do garnka i podsmaż wyciśnięty czosnek. Wrzuć mule. Smaż je 2-3 minuty. Zalej winem. Dopraw solą i pieprzem. Od momentu wrzenia gotuj przez 2-3 minuty. Odsącz (winny sos wykorzystaj do innej potrawy). Podawaj ciepłe.
W średniowieczu mule budziły tak jednoznaczne skojarzenia, że słowo mule oznaczało także srom.
Homary
Będziesz potrzebować
1 świeżego lub mrożonego homara
sos majonezowy
Jak podać
Homara gotuj we wrzątku 2-5 minut. Smakuje tylko gorący, polany sosem majonezowym (lub innym według uznania). Afrodyzjakiem jest nie tylko białe mięso, ale i wątroba homara.
Krewetki
Będziesz potrzebować
1 kg krewetek bez pancerzyków
avocado
sól, biały pieprz do smaku
Jak podać
Podaj je w połówce wypestkowanego avocado z łyżką majonezu, solą, białym pieprzem. Skrop sokiem z cytryny.