Owoce morza – miłosne menu

0
95
Rate this post
Seks to nie tylko technika i pożądanie – by mieć udane życie seksualne potrzebujesz sił witalnych. Jakie afrodyzjaki rozpalą wszystkie zmysły i pobudzą libido? Sięgnij po owoce morza i wypróbuj najprostsze przepisy.

Podobno Casanova zjadał 50 ostryg dziennie – wiedział co robi. Owoce morza (m.in. homary, krewetki, ośmiornice, kalmary, ryby) to jedne z najbardziej popularnych afrodyzjaków. Ich smak, kształt, konsystencja oraz różnorodność  działają pobudzająco na wszystkie zmysły. Dzięki swoim afrodyzjakalnym właściwościom od kulinarnych rozkoszy przejdziesz gładko  do rozkoszy cielesnych.

Morze – źródło życia

Czemu owoce morza zawdzięczają sławę? Otóż zawierają całą masę cennych dla twojego organizmu składników odżywczych, minerałów i mikroelementów – m.in. żelazo, fosfor, wapń, jod, witaminy A, B i D. Są bogate w  cynk i selen.  Cynk działa pobudzająco na męskie hormony i narządy płciowe, poprawia jakość spermy, zwiększa potencję. Selen zaś wspomaga leczenie impotencji i niepłodności. Bez niego jądra nie mogą wytwarzać spermy. Dlatego warto do miłosnego menu włączyć owoce morza. Posmakują nie tylko mężczyznom. Sprawdź z czym to się je:

Kawior

Będziesz potrzebować

Opakowanie kawioru

Jak podać

Kawior to nic innego jak ikra jesiotra bogata we wszystkie możliwe składniki odżywcze. Podany z szampanem to klasyka afrodyzjaków. Ponoć najlepiej smakuje jedzony srebrną łyżeczką.

Ostrygi

Będziesz potrzebować

20 świeżych ostryg

sok z cytryny

Jak podać

Jak ostrygi to tylko świeże.  Najlepiej smakują surowe, we własnym sosie, skropione sokiem z cytryny.

Mule

Będziesz potrzebować

1 kg świeżych muli

butelkę białego wytrawnego wina

2 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Oliwę wlej do garnka i podsmaż wyciśnięty czosnek. Wrzuć mule. Smaż je 2-3 minuty. Zalej winem. Dopraw solą i pieprzem. Od momentu wrzenia gotuj przez 2-3 minuty. Odsącz (winny sos wykorzystaj do innej potrawy). Podawaj ciepłe.

W średniowieczu mule budziły tak jednoznaczne skojarzenia, że słowo mule oznaczało także srom.

Homary

Będziesz potrzebować

1 świeżego lub mrożonego homara

sos majonezowy

Jak podać

Homara gotuj we wrzątku 2-5 minut. Smakuje tylko gorący, polany sosem majonezowym (lub innym według uznania).  Afrodyzjakiem jest nie tylko białe mięso, ale i wątroba homara.

Krewetki

Będziesz potrzebować

1 kg krewetek bez pancerzyków

avocado

sól, biały pieprz do smaku

Jak podać

Podaj je w połówce wypestkowanego avocado z łyżką majonezu, solą, białym pieprzem. Skrop  sokiem z cytryny.