Cynamon jest najstarszyn znanym na świecie afrodyzjakiem. W mitologii używała go już Afrodyta – bogini miłości. Cynamon to przede wszystkim przyprawa. W kuchni ceniony jest za lekko słodki korzenny zapach, piekący smak i intensywny aromat. Pozyskiwany jest z utartej kory cynamonowca – subtropikalnego drzewa, którego liście, drewno, korzenie a przede wszystkim kora zawierają gruczołki z olejkami eterycznymi.
W kuchni, apteczce i sypialni
W tradycyjnej medycynie chińskiej cynamon stosowano jako środek na nudności i przeziębienia. Dziś wiemy, że cynamon:
- działa rozkuroczowo
- ułatwia trawienie
- obniża poziom złego cholesterolu
- pomaga usunąć toskyny z organizmu
- obniża poziom glukozy u diabetyków
- usuwa zmęczenie
- rozwesela
- ma właściwości antybakteryjne
- poprawia krążenie krwi
Cynamon często jest składnikiem perfum. W takiej postaci jest również afrodyzjakiem – podnieca i rozpala zmysły. Samodzielnie możesz zrobić kosmetyk z dodatkiem cynamonu. Weź 4 łyżki zmielonej kawy, dodaj pół łyżeczki cynamonu – wymieszaj z oliwą – tak, by masa nabrała konsystencji peelingu – gotowy peeling wetrzyj w ciało i poczuj jego rozgrzewającą moc. Jako afrodyzjak możesz wykorzystać również olejek cynamonowy. Kropla olejku wtarta w genitalia, podziała pobudzająco. Wypróbuj nasze przepisy z dodatkiem cynamonu:
Zupa dyniowa z cynamonem
Będziesz potrzebować:
1/2 kg oczyszczonej i obranej dyni
2 szklanki wody
puszka mleczka kokosowego
szczypta cynamonu
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki płatków migdałowych
laska wanilii
Przygotowanie:
Pokrojoną dynię zalej wodą i zagotuj. Jak dynia zmięknie zmiksuj ją na gładką masę. Dodaj mleczko kokosowe, cukier, wanilię i cynamon. Gotuj przez około 10 minut (mieszaj, żeby zupa nie przypaliła się). Na suchej patelni upraż migdały. Zupę w miseczkach udekoruj płatkami migdałowymi.
Pieczone jabłka
Będziesz potrzebować:
2 dorodne jabłka
2 łyżki miodu
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Jabłka umyj. Odkrój wierzchy i lekko wydrąż środki. W powstałe zagłębienia nalej po łyżce miodu. Posyp cynamonem i wstaw je do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Jabłka piecz około 15-20 minut – aż będą miękkie.
Grzaniec
Będziesz potrzebować:
butelka piwa
2 łyżki miodu
2 goździki
szczypta imbiru
cynamon (kawałek kory lub szczypta proszku)
Przygotowanie:
Piwo wlej do rondelka. Dodaj miód i przprawy. Podgrzewaj kilka minut na ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Podawaj na ciepło.