Cynamon – przyprawa dla zakochanych

0
86
Rate this post
Pachnie, smakuje, rozgrzewa. Cynamon to nie tylko przyprawa, składnik leków, perfum, peelingów do ciała, ale także najstarszy na świecie afrodyzjak. Sprawdź, jakie właściwości ma cynamon i jak możesz wykorzystać go, by pobudzić libido.

Cynamon jest najstarszyn znanym na świecie afrodyzjakiem. W mitologii używała go już Afrodyta – bogini miłości. Cynamon to przede wszystkim przyprawa. W kuchni ceniony jest za lekko słodki korzenny zapach, piekący smak i intensywny aromat. Pozyskiwany jest z utartej kory cynamonowca – subtropikalnego drzewa, którego liście, drewno, korzenie a przede wszystkim kora zawierają gruczołki z olejkami eterycznymi.

W kuchni, apteczce i sypialni

W tradycyjnej medycynie chińskiej cynamon stosowano jako środek na nudności i przeziębienia. Dziś wiemy, że cynamon:

  • działa rozkuroczowo
  • ułatwia trawienie
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • pomaga usunąć toskyny z organizmu
  • obniża poziom glukozy u diabetyków
  • usuwa zmęczenie
  • rozwesela
  • ma właściwości antybakteryjne
  • poprawia krążenie krwi

Cynamon często jest składnikiem perfum. W takiej postaci jest również afrodyzjakiem – podnieca i rozpala zmysły. Samodzielnie możesz zrobić kosmetyk z dodatkiem cynamonu. Weź 4 łyżki zmielonej kawy, dodaj pół łyżeczki cynamonu – wymieszaj z oliwą – tak, by masa nabrała konsystencji peelingu – gotowy peeling wetrzyj w ciało i poczuj jego rozgrzewającą moc. Jako afrodyzjak możesz wykorzystać również olejek cynamonowy. Kropla olejku wtarta w genitalia, podziała pobudzająco. Wypróbuj nasze przepisy z dodatkiem cynamonu:

Zupa dyniowa z cynamonem

Będziesz potrzebować:

1/2 kg oczyszczonej i obranej dyni

2 szklanki wody

puszka mleczka kokosowego

szczypta cynamonu

2 łyżki cukru trzcinowego

2 łyżki płatków migdałowych

laska wanilii

Przygotowanie:

Pokrojoną dynię zalej wodą i zagotuj. Jak dynia zmięknie zmiksuj ją na gładką masę. Dodaj mleczko kokosowe, cukier, wanilię i cynamon. Gotuj przez około 10 minut (mieszaj, żeby zupa nie przypaliła się). Na suchej patelni upraż migdały. Zupę w miseczkach udekoruj płatkami migdałowymi.

Pieczone jabłka  

Będziesz potrzebować:

 

2 dorodne jabłka

2 łyżki miodu

szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Jabłka umyj. Odkrój wierzchy i lekko wydrąż środki. W powstałe zagłębienia nalej po łyżce miodu. Posyp cynamonem i wstaw je do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Jabłka piecz około 15-20 minut – aż będą miękkie.

Grzaniec

Będziesz potrzebować:

butelka piwa

2 łyżki miodu

2 goździki

szczypta imbiru

cynamon (kawałek kory lub szczypta proszku)

Przygotowanie:

Piwo wlej do rondelka. Dodaj miód i przprawy. Podgrzewaj kilka minut na ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Podawaj na ciepło.