Seler – bo w nim jest seks

0
101
5/5 - (1 vote)
Czy wiesz, że seler był ulubionym afrodyzjakiem królewskiej kochanki Madame de Pompadure? To niedoceniane warzywo z erotycznym podtekstem to istna bomba energetyczna i jeden z najtańszych i najpopularniejszych afrodyzjaków na świecie. Sprawdź jego właściwości.

Pobudzające właściwości selera znane były już w starożytnym świecie. Uważano, że oprócz leczenia oziębłości płciowej u kobiet i impotencji u mężczyzn bulwa selera przynosi szczęście. Dziś seler czy to bulwiasty czy naciowy doceniamy przede wszystkim za zawartość witamin C, B, PP, E i prowitaminy A, oraz potasu, wapnia, cynku, fosforu, magnezu i żelaza. Działa dobroczynnie na układ nerwowy, nerki, pęcherz, pobudza trawienie oraz oczyszcza organizm z toksyn. W ten sposób pośrednio wpływa na lepszą kondycję i witalność organizmu, a przecież w zdrowym ciele zdrowy seks.

Jak on działa?

Przyjrzyjmy się bliżej trzem składnikom selera, które w największym stopniu wpływają na to, że ma on afrodyzjakalne właściwości.

  • Przede wszystkim cynk:  to on wpływa na jakość spermy, ponieważ pobudza działanie hormonów i męskich narządów płciowych.
  • Po drugie witamina E: zwiększa popęd płciowy i pobudza produkcję hormonów. Witamina E zwana jest także witaminą młodości.
  • Po trzecie witamina C – pobudza wydzielanie hormonów, poprawia ukrwienie narządów płciowych, dzięki czemu zwiększa przyjemność płynącą z seksu.

Z czym go się je?

Seler sam, jak i w towarzystwie innych warzyw, ziół stanowi doskonałą podstawę zdrowej diety.  Wypróbuj nasze snaczne propozycje:

Kotlety z selera

Będziesz potrzebować:

1 seler bulwiasty

oliwa

pojemniczek gęstego jogurtu

szczypiorek, czosnek lub ostra papryka, sól pieprz do smaku

Przygotowanie:

Selera oczyść i obierz. Pokrój na ½ cm grubości plastry. Podgotuj go w osolonej wodzie lub na parze, a następne usmaż na oliwie na złoto. Przygotuj sos: posiekaj drobno szczypiorek, dorzuć do gęstego jogurtu. Dopraw solą i pieprzem, dodaj czosnek lub ostrą paprykę. Tak przygotowanym sosem polej kotlety  selerowe.

Sałatka z pieczonego selera

Będziesz potrzebować:

4 łodygi selera naciowego

3 kolorowe papryki

6 obranych ząbków czosnku

1 mały bakłażan

2 cebule – czerwona i biała pokrojone w plasterki

oliwa

zioła jakie lublisz

sól gruboziarnista

Przygotowanie:

Na blasze ułóż kawałki selera, pokrojoną paprykę, czosnek, cebulę i plastry bakłażna. Polej oliwą na blasze, posyp ziołami i solą. Piecz  w piekarniku nagrzanym do 200 st C od 20 do 40 minut. Kiedy brzegi warzyw zaczną się mocno rumienić, wyjmij z piekarnika. Na talerzu przed podaniem polej oliwą.

Selerowy napój

Będziesz potrzebować:

1 kg selera bulwiastego

½ kg marchewki

¼ kg buraków

sól, pieprz do smaku

kilka listków natki pietruszki

Przygotowanie:

Świeże warzywa oczyść, obierz i zmiksuj. Nieznacznie dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj listki natki pietruszki. Smacznego!