Pobudzające właściwości selera znane były już w starożytnym świecie. Uważano, że oprócz leczenia oziębłości płciowej u kobiet i impotencji u mężczyzn bulwa selera przynosi szczęście. Dziś seler czy to bulwiasty czy naciowy doceniamy przede wszystkim za zawartość witamin C, B, PP, E i prowitaminy A, oraz potasu, wapnia, cynku, fosforu, magnezu i żelaza. Działa dobroczynnie na układ nerwowy, nerki, pęcherz, pobudza trawienie oraz oczyszcza organizm z toksyn. W ten sposób pośrednio wpływa na lepszą kondycję i witalność organizmu, a przecież w zdrowym ciele zdrowy seks.
Jak on działa?
Przyjrzyjmy się bliżej trzem składnikom selera, które w największym stopniu wpływają na to, że ma on afrodyzjakalne właściwości.
- Przede wszystkim cynk: to on wpływa na jakość spermy, ponieważ pobudza działanie hormonów i męskich narządów płciowych.
- Po drugie witamina E: zwiększa popęd płciowy i pobudza produkcję hormonów. Witamina E zwana jest także witaminą młodości.
- Po trzecie witamina C – pobudza wydzielanie hormonów, poprawia ukrwienie narządów płciowych, dzięki czemu zwiększa przyjemność płynącą z seksu.
Z czym go się je?
Seler sam, jak i w towarzystwie innych warzyw, ziół stanowi doskonałą podstawę zdrowej diety. Wypróbuj nasze snaczne propozycje:
Kotlety z selera
Będziesz potrzebować:
1 seler bulwiasty
oliwa
pojemniczek gęstego jogurtu
szczypiorek, czosnek lub ostra papryka, sól pieprz do smaku
Przygotowanie:
Selera oczyść i obierz. Pokrój na ½ cm grubości plastry. Podgotuj go w osolonej wodzie lub na parze, a następne usmaż na oliwie na złoto. Przygotuj sos: posiekaj drobno szczypiorek, dorzuć do gęstego jogurtu. Dopraw solą i pieprzem, dodaj czosnek lub ostrą paprykę. Tak przygotowanym sosem polej kotlety selerowe.
Sałatka z pieczonego selera
Będziesz potrzebować:
4 łodygi selera naciowego
3 kolorowe papryki
6 obranych ząbków czosnku
1 mały bakłażan
2 cebule – czerwona i biała pokrojone w plasterki
oliwa
zioła jakie lublisz
sól gruboziarnista
Przygotowanie:
Na blasze ułóż kawałki selera, pokrojoną paprykę, czosnek, cebulę i plastry bakłażna. Polej oliwą na blasze, posyp ziołami i solą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st C od 20 do 40 minut. Kiedy brzegi warzyw zaczną się mocno rumienić, wyjmij z piekarnika. Na talerzu przed podaniem polej oliwą.
Selerowy napój
Będziesz potrzebować:
1 kg selera bulwiastego
½ kg marchewki
¼ kg buraków
sól, pieprz do smaku
kilka listków natki pietruszki
Przygotowanie:
Świeże warzywa oczyść, obierz i zmiksuj. Nieznacznie dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj listki natki pietruszki. Smacznego!